Ophef over “Gewoon.Bloot.”

Afgelopen zondag was eerste aflevering te zien van het NTR programma “Gewoon. Bloot.”, dat gepresenteerd wordt door Edson da Graça en waarbij kinderen vragen kunnen stellen aan volwassenen zonder kleren aan. Van te voren was er veel ophef over het programma. Zo tweette Thierry Baudet “Ja joh. Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penis-piercing. Gadverdamme. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij. Misdadig. Saneer de NPO!” En de S.G.P. probeerde de uitzending van de serie te voorkomen. In een artikel van de N.O.S. lezen we “SGP-leider Van der Staaij vindt het een “bizar” plan en wil dat het kabinet het tegenhoudt. Van der Staaij heeft schriftelijke vragen gesteld over het programma, waarvan het NOS Jeugdjournaal gisteren een voorproefje liet zien. Hij vindt het “veel en veel te ver” gaan om leerlingen van de basisschool te confronteren met “poedelnaakte wildvreemden“.

Gewoon. Bloot. (© NTR)

Het leek me een goed idee het programma eerst eens te bekijken alvorens een mening te droppen. En dat heb ik zonet gedaan. Ik vind dat er niet zoveel reden is voor ophef.

Over het doel van het programma schrijft de NTR “Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er in alle soorten en maten.., en niemand zou zich daarvoor hoeven schamen. In Gewoon. Bloot. geven daarom iedere aflevering vijf doodgewone Nederlanders in allerlei soorten en maten zich bloot. En gaan daar openhartig over in gesprek met een groep kinderen uit groep 7 en 8.

Wat super belangrijk is bij het maken van zo’n programma als dit is dat je het integer maakt en goed oplet dat je bij niemand over grenzen gaat. Want er is wel wat reden tot zorg. Als een kind slachtoffer is geweest van seksueel geweld op jonge leeftijd en vervolgens wordt geconfronteerd met een naakte volwassene kan dat leiden tot heftige angsten of zelfs een herbeleving. Daarom is het van belang dat de kinderen die meedoen van te voren goed worden gescreend om er zeker van te zijn dat ze niet slachtoffer waren van zo’n traumatische ervaring. Ik kreeg sterk de indruk dat dat echt wel goed gedaan was. Geen van de kinderen leek last te hebben van angsten of trauma op dit gebied.

En dan moet je de volwassenen goed screenen. Dat ze niet over de grenzen van kinderen gaan. Ook dat leek het geval. Hoewel je nooit met zekerheid kan zeggen dat ze er allemaal met de juiste motivatie stonden.

Wat blijft er dan nog over van de kritiek van onder meer Baudet en Van der Staaij? wat mij betreft vrij weinig. Baudet heeft het over “het aanschurken tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij.” En al die woorden slaan echt nergens op. Ten eerste is het woord pedofilie verkeerd. Baudet doelt denk ik op pedosekualiteit. Pedofilie is een geaardheid en kan daarmee niet gepromoot worden. Net zo min als je homofilie of heterofilie kan promoten. Je wordt zo geboren en kan daar niks aan doen. Je bent als je als pedofiel wordt geboren wel verplicht niks met die gevoelens te doen omdat je ermee zeer ernstige schade aanricht. Drie kwart van de pedofiele mensen doet ook niks met hun gevoelens naar kinderen. En 80% van het seksueel misbruik bij kinderen wordt gepleegd door niet-pedofile mensen. (lees er meer over in dit blog). Wat Baudet dus eigenlijk wil zeggen is dat de NPO aanschurkt tegen het promoten van kindermisbruik. Maar hoe dan? De kinderen zijn niet degenen die uit de kleren gaan. En ik zie dus ook totaal niet in hoe de kinderen geseksualiseerd zouden kunnen worden zoals Baudet ook beweerd. En als laatste heeft hij het over “potloodventerij”. Ook daar is geen sprake van. Potloodventers laten op een volkomen onverwacht moment hun geslachtsdelen zien aan nietsvermoedende voorbijgangers. De kinderen in dit programma zijn uitgebreid gevraagd of ze het okay vinden met wat ze te zien krijgen en zijn ervan op de hoogte wanneer het te zien is. Daarbij krijgen potloodventers een seksuele kick van hun acties. En daar is hier ook geen sprake van bij de volwassenen die meedoen. Hoewel dat laatste niet helemaal met 100% zekerheid te zeggen is wellicht.

Van der Staaij vind het programma bizar en wil niet dat om leerlingen van een basisschool worden geconfronteerd met “poedelnaakte wildvreemden”, maar zegt daar verder niet bij waarom hij dat vindt. Althans ik heb dat niet kunnen vinden zo snel. Wellicht worden er in gereformeerde kringen naakte lichamen voornamelijk in verband gebracht met seksualiteit en dat kan in die kringen een moeilijk onderwerp zijn, waar je beter niet teveel over praat.

Ik keek naar een integer gemaakt programma dat de indruk wekt de kinderen goed gescreend te hebben en hun veiligheid hoog in het vaandel te hebben. Ook wordt er gewaarschuwd niet zomaar uit de kleren te gaan, ook niet online.

Goed programma. Doel bereikt.


Wil je het niet zien? Zet het niet aan.
Wel zien? Hiero.

Obed
24-03-3021
Berichten gemaakt 94

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven