Verkracht of niet?

Door omstandigheden ben ik tijdelijk niet instaat regelmatig blogs te publiceren, maar de televisie serie “Verkracht of niet?” uit 2018 (BNN) mag wel (nogmaals) in de aandacht vandaar deze blog.

de serie wordt gepresenteerd door Geraldine Kemper en Tim Hofman

Op de website van de NPO staat “Wanneer is seksueel gedrag acceptabel en waar ligt de grens? Wilden ze dit allebei wel of werd een van beiden onder druk gezet? Heeft er iemand spijt en wat betekent dat dan? Deze vragen staan centraal in de discussie tussen 7 meisjes en 7 jongens in een villa in Baarn.”

De serie is een aanrader, als je m nog niet hebt gezien, omdat erin alle verschillende vooroordelen en stereotypen over seksueel geweld voorbij komen. En hoe er verschillend wordt gereageerd op mannen en vrouwen in dezelfde situatie. En er wordt meerdere keren aan victim blaming gedaan.

Ook het misverstand dat als je lichaam reageert op aanraking (bijvoorbeeld door het krijgen van een erectie) je de aanraking ook wilt komt voor in de serie. Dit is absoluut niet juist. Maar kan wel lijden tot verwarring bij het slachtoffer. (Zou ik het dan toch gewild hebben?)

Er wordt anders gereageerd op jongens/mannen die te maken krijgen met seksueel ongewenste aanrakingen. Hij wordt voor“Watje” uitgescholden. En hij had toch gewoon weg kunnen lopen? Dat mannen altijd maar in control moeten/kunnen zijn is een misvatting. Ook jongens/mannen kunnen bevriezen (freeze reactie) als gevolge van een ongewenste aanraking. Dat er tot bevriezen wordt besloten in plaats van vluchetn of vechten is iets waar je als mens zelf géén invloed op hebt in het geval van ernstig gevaar. Een autonoom deel van je hersenen neemt die beslissing. De bedoeling van bevriezen is dan om erger te voorkomen. Ook dieren kunnen deze reactie vertonen in het geval van ernstig gevaar. En ook bij dieren heeft de reactie als doel erger te voorkomen.

Er wordt misbruik gemaakt van een jonge vrouw die kwetsbaar is en in haar jong volwassenheid bezig is grenzen te verkennen, door een oudere vriend van haar zus en ze krijgt over zich heen dat ze de verkrachting zou hebben uitgelokt. De dader wordt in eerste instantie buiten schot gelaten. Later draait dat wat bij gelukkig.

Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld komt regelmatig aan het woord. En dat is een goed ding want ze weet veel van dit onderwerp.

Je kunt de serie hier bekijken.

Obed

Berichten gemaakt 94

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven