Google Joris Demmink – deel 2

In 2020 heb ik een avond besteed aan een zoektocht op het internet naar de geruchten die al jaren de ronde doen over Joris Demmink. Zijn naam wordt in verband gebracht maar diverse vormen van seksueel misbruik en seksueel geweld. Ik was verbijsterd hoeveel er te vinden is. Niet (alleen) op schimmige complot websites, maar via uitzendingen van RTL Late Night, KRO Brandpunt, Een op Een (Eva Jinek) en VPRO/HUMAN’s Argos. Er is zoveel rook dat mijns inziens de kans dat er geen vuur is zo goed als uitgesloten is. Sterker nog: er zijn verklaringen onder ede tegen Demmink. Onder meer van oud rechercheurs en van slachtoffers. Waarom gebeurt er dan toch niks? Waarom komt Demmink al jaren weg met deze vormen van seksueel geweld die bij de slachtoffers voor levenslange trauma’s zorgden? Ik ga mijn theorie hierover in dit blog zetten na een tweede avond google. Disclaimer: Ik ben geen onderzoeksjournalist maar gebruik mijn intuïtie en mijn gezonde verstand.

Google Joris Demmink
Google Joris Demmink

Waar het in wezen op neer komt volgens mij zijn drie dingen. Ten eerste zijn er mensen op hoge posities die Demmink het hand boven het hoofd hebben gehouden en nog steeds houden. Een voorbeeld is de rechter Wabeke die zich in 2015 boog over een zedenzaak. Deze zedenzaak ging over het herhaaldelijk misbruik van Lisa door haar vader en een groep mannen, onder wie Joris Demmink. Lisa bevalt zelf in een bos en haar kind is er vermoorde en begraven horen we in de uitzending van Argos. Wabeke’s naam is nota bene zelf gevallen in de Rolodex zaak. Hij verklaarde in eerste instantie Demmink niet te kennen, maar kwam daar later op terug toen er een foto opdook uit de jaren 90 waarop hij met Demmink te zien is. Het was deze Jan Wolter Wabeke die als voorzitter van de Artikel 12-kamer van het Hof Den Haag oordeelde over de aangiftes van Lisa. Het OM besloot daarop Lisa’s aangifte te seponeren. Het Landelijk Expertisecentrum Bijzondere Zedenzaken (L.E.B.Z.) noemt Lisa’s verklaring over de bevalling ongeloofwaardig. Als je de uitzending van Argos beluisterd echter kom je tot een andere conclusie.

De mensen op hoge posities die Demmink de hand boven het hoofd houden/beschermen doen dat denk ik omdat ze of zich zelf schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld samen met Demmink en ze willen hun “partner in crime” beschermen of zijn bang dat als Demmink valt zij ook vallen. Daarnaast zijn er wellicht ook vreselijk naïeve mensen geweest die door Demmink succesvol zijn gemanipuleerd.

In oktober 2003 publiceerden Panorama en de Gay Krant een groot artikel over een hoge ambtenaar die geregeld minderjarige jongens zou hebben misbruikt. Demmink vertelde de redacties van de Gaykrant en de Panorama dat alle geruchten over hem kwamen vanuit collega’s met anti homo gevoelens. En ook daaruit blijkt mede zijn neiging tot manipulatie. Er kwam uiteindelijk helaas tot een rectificatie. De destijds hoofdredacteur Henk Krol gaf later aan dat hij spijt had van de rectificatie. Die volgens hem mede was afgedwongen door de advocaat van Demmink.

Maar er was nog een reden dat redacties van de beide tijdschriften hun beschuldigingen aan het adres van Demmink moesten intrekken en dat is direct de tweede reden dat Demmink niet wordt vervolgd: actieve tegenwerking van waarheidsvinding vanuit de politie/justitie. Een week na het intrekken van het verhaal door de beide tijdschriften deed Frank Leenders (de getuige van Gaykrant/Panorama) aangifte van seksueel misbruik door Joris Demmink. Hij wordt door het OM vervolgd wegens het doen van een valse aangifte. OM doet persbericht uitgaan terwijl het onderzoek nog loopt (!) en terwijl Frank nog wordt verhoord dat de aangifte vals is en zegt daarbij dat Leenders zou zijn betaald door Panorama/Gaykrant voor de aangifte – hij zou 500 euro hebben gehad van Fred de Brouwer omdat die zou willen dat het kabinet zou vallen. Fred zou dat volgens het politie verslag verklaard hebben toen hij werd gehoord als getuige, iets wat door Fred de Brouwer zelf wordt ontkent. Bekijk hieronder een video over dit gebeuren.

Een vandaag over Frank Leenders en Fred de Brouwer en het onderzoek van Gaykrant/Panorama

Een ander voorbeeld van actieve tegenwerking van waarheidsvinding van politie is de rol van de eerder genoemde L.E.B.Z. in het tumult wat ontstond nadat Griet op de Beeck in D.W.D.D. vertelde over de hervonden herinnering van het misbruik door haar vader in haar jeugd. Ze speelden een rol op de achtergrond. Ze probeerden het debat over hervonden herinneringen te sturen. ik schreef hier ook een blog over eerder.

De derde reden is uiteraard speculatie, maar ik sluit niet uit dat het zo is. Er zijn mensen verdwenen die een cruciale rol gehad hadden kunnen hebben in de val van Demmink. Waaronder de advocaat van bovengenoemde Frank Leenders: Gerard Hamer.

Deze man is hier te zien in het journaal van 05-11-2003. In dit journaal wordt de rectificatie van de Panorma en Gaykrant genoemd. En het feit dat Demmink schoon zou zijn verklaard. Gerard Hamer verklaart echter dat zijn cliënt Leenders het er niet bij wil laten zitten en dat hij de strijd aan wil gaan. Hij overlijd plotseling in 2008.

En een chauffer van Demmink (Rob Mostert) komt te overlijden in 2000. Hij had belastende informatie over Demmink. Volgens een interview met NRC uit 2014 met oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking had Rob Mostert tegenover de BVD verteld ‘er niet meer tegen te kunnen’. Hij zat ermee dat Demmink in de dienstauto aan jongens zat op de achterbank. Ook verklaard Vrakking overigens dat Demmink wel degelijk in beeld was bij de Rolodex zaak. Iets wat keihard werd ontkend door de toenmalige Minister van Justitie Opstelten. En er zijn er meer mensen overleden die een rol hadden kunnen spelen in de ontmaskering van Demmink. Uiteraard kan het zijn dat deze mensen toevalligerwijs op een natuurlijke wijze zijn overleden, maar ik sluit een onnatuurlijke dood in opdracht niet uit. De groep zou daarmee over lijken gaan. Waarom? Omdat de belangen zo groot zijn. Omdat het gaat over machtige mannen in netwerken die er letterlijk alles aan doen buiten schot te blijven. En als er dat soort mensen verdwijnen denk ik dat er mensen moeten zijn die uit angst hun mond maar houden verder. Wat hun bedoeling ook is uiteraard.

Obed
24-01-2022

Berichten gemaakt 94

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven