Google Joris Demmink ::: bevindingen binnen een avond

Een aantal van jullie heeft vast wel eens deze graffiti zien staan op elektriciteitskastje of muur. Het leek me wel eens een goed idee om dit advies op te volgen en trok er een avond voor uit. Het resultaat van mijn mini-speurtocht lees je in dit blog. Ik heb de berichten geprobeerd min of meer in chronologische volgorde te plaatsen. Ik denk dat er nog meer te vinden is dus dit is geen compleet overzicht.

Google Joris Demmink
Google Joris Demmink

Demmink wordt onder meer verdacht van het misbruiken van twee Turkse jongens op een seksfeest in Turkije in 1996. De jongens waren 13/14 jaar. Ze vertelden over het misbruik aan oud rechercheur Klaas Langendoen. Hij sprak uitvoerig met de jongens. Ook toonde hij de jongens een reeks foto’s van mogelijke daders. De jongens haalden zo de foto van Demmink er zo tussenuit. Dit misbruik is in 2013 aanleiding tot een officieel onderzoek naar Joris Demmink.

In april 1998 besteedde de actualiteitenrubriek Netwerk twee uitzendingen aan een pedoseksuelennetwerk. Dit pedoseksuelennetwerk zou bestaan uit een groep criminelen die jonge kinderen uit Oost-Europa smokkelde om ze in het Westen in te zetten in de seksindustrie. In de uitzending van Netwerk waren onder andere telefoontaps te horen, gemaakt tijdens de zogenoemde Rolodex-zaak. In de taps is te horen hoe een topambtenaar kinderen bestelt voor het weekend. Deze ambtenaar werd in de taps Joris genoemd.

De Gaykrant en de Panorama beschuldigden Demmink van misbruik van minderjarigen. De topambtenaar werd vaak genoemd bij ontuchtzaken met jongeren in het Eindhovense Anne-Frank plantsoen. Henk Krol meldde als hoofdredacteur van de Gay Krant deze verdenkingen in 2003. Volgens de toenmalige Minister van Justitie Piet-Hein Donner betrof het leugens. “Er is geen spoor van rook, laat staan vuur”, aldus Donner. Hier een bericht van omroep Brabant erover.

In 1997 wordt de naam van Demmink genoemd in een groot onderzoek naar misbruik van minderjarige jongens: de Rolodex zaak. Het betreft een onderzoek naar hooggeplaatste mensen die binnen een netwerk minderjarige jongens seksueel misbruikten. twee oud rechercheurs legden in 2014 verklaringen af in deze zaak: een was de leider destijds van het onderzoek, de ander behoorde bij het Criminele Inlichtingen eenheid (Leen de Koter). Voormalig hoofdofficieren van justitie Jan Wolter Wabeke, Henk Wooldrik en Hans Holthuis, alsmede topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Justitie lagen volgens de Koter in het vizier bij CIE als verdachten van ontucht met minderjarige jongens. Toenmalig minister van justitie Opstelten ontkende ook ná de verklaring onder ede van oud rechercheur de Koter stellig dat de naam Demmink in het gesaboteerde onderzoek voorkwam. Beide rechercheurs verklaarden onder ede dat het onderzoek van hogerhand (vanuit het openbaar ministerie) gesaboteerd is. Toenmalig chef van de KLPD, Joop de Wijs had gelekt waardoor verdachten op de hoogte waren van het onderzoek. De leider van het onderzoek bij het Openbaar ministerie (en dus ook degene die saboteerde) destijds was Fred Teeven. Ook aan het woord tijdens de verhoren was voormalig gevangenisdirecteur Jacques van Huet. Hij verklaarde dat een stafmedewerkster van justitie vertelde tijdens een dienstreis in 1992 aan collega’s hoe zij voor oud-topambtenaar Joris Demmink ‘jonge jongens moest regelen.’ Hij verklaarde ook onder ede dat Demmink de Pinocchio Bar in Praag bezocht. De bar is officieel een homobar, maar stond bekend als een plek waar je seksuele handelingen kon kopen van minderjarige jongens. Het onderzoek werd begin 1998 uiteindelijk zonder resultaat stopgezet. Verder gaan had geen zin vanwege de eerdergenoemde sabotage.

verslag van de rechtzaak door verslaggeefster Saskia Belleman die te gast bij RTL Late Night 2014

Tjeerd Postma verklaard in het tv programma KRO Brandpunt dat hij als oud manager justitie een klacht kreeg van een van de chauffeurs van Demmink die vond dat hij nog erger dan en hond behandeld voelde door Demmink. Een andere chauffeur vertelde dat hij een jonge man moest oppikken die vervolgens seksuele handelingen moest uitvoeren bij Demmink op zijn achterbank. De aivd hoorde onder andere Postma bij een onderzoek wat ze uitvoerden om te kijken of Demmink geschikt is als secretaris generaal bij Justitie. Er is blijkbaar niks met het onderzoek gedaan want Demmink is gewoon benoemd.

KRO Brandpunt : De Zaak Demmink (18-05-2014)

In een uitzending van Een op een van 30-01-2014 interviewt Eva Jinek Henk Krol over de eerdergenoemde publicatie van Krol in de Gay-krant in 2003 “Er waren zóveel mensen die die verhalen konden bevestigen. Niet de eerste de beste. Bewijs krijg je nooit. Als je het hebt over misbruik van kinderen: daar is nooit een derde bij.” Eva: “Bent u bang voor de reactie van Demmink?” Krol: “Ik niet, mensen in mijn omgeving wel”

Eind 2014 eiste Demmink rectificatie en een schadevergoeding van het AD, omdat hij onterecht schade zou hebben ondervonden door berichtgeving van de krant. In het artikel in oktober 2012 stelden meerdere ooggetuigen dat de toenmalig Defensieambtenaar begin jaren ’80 contact had met een beruchte Haagse “jongens-pooier”. De rechtbank stelde dat het AD wél zorgvuldig is geweest in haar publicatie. 6529,50 euro die Demmink moest betalen in het proces dat hij had aangespannen tegen het A.D.

In 2015 werd bekend dat het ministerie van Justitie in 2013 en 2014 bijna 120.000 euro heeft bijgedragen aan de verdediging van de voormalige eigen topman Joris Demmink, waaronder de 6529,50 voor de rechtszaak van Demmink tegen het A.D.

In 2007 kwam Demmink opnieuw in opspraak onder andere vanwege vermeende pedofiele contacten. Hüseyin Baybasin, een naar eigen zeggen onterecht tot levenslang veroordeelde Koerdische zakenman/drugshandelaar, deed aangifte tegen Demmink wegens pedofilie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie.Een week nadat Baybasin in april 2007 aangifte deed tegen Demmink, bezocht Demmink de gevangenis waar Baybasin verbleef. Volgens de Koerd deed Demmink dit om hem te intimideren, volgens Demmink was er sprake van een regulier werkbezoek.

in 2018 komt de VPRO met een uitzending over Lisa die doet aangifte van seksueel misbruik door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse Bosjes en in een café in Den Haag. In de uitzending van Argos wordt de naam Demmink overigens niet genoemd. Maar het is al snel duidelijk dat het om hem gaat. Zo is ook te lezen in dit artikel van het AD dat ook dieper ingaat op de verhouding tussen Demmink en rechter Jan Wolter Wabeke. Wabeke werd overigens ook beschuldigd van misbruik in de eerdergenoemde Rolodex zaak en juist hij moest beoordelen of de zaak van Lisa verder onderzocht moest worden. Het onderzoek wordt zonder goede reden stop gezet. Ook wordt in deze uitzending de dubieuze rol van de Landelijk Expertisecentrum Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) van de politie besproken.

in een podcast van 9 oktober 2020 is Yves Gijrath in gesprek met Erik de Vlieger over een uitzending van Opvliegers waar Erik CDA’er Pieter Omtzigt te gast had. Omzigt verteld aan Erik waarom hij stopte met zijn kamervragen over de seksueel misbruik geruchten rond Joris Demmink. Ik denk overigens niet dat Rutte of Buma zich schuldig maken aan misbruik van minderjarigen. Althans daar zijn geen signalen van te vinden. Wel probeerde Rutte deze beerput gesloten te houden. Ik denk dat hij bang was voor de gevolgen als dingen uitkomen.

Conclusie
Ik ben verbijsterd hoeveel aanwijzingen er te vinden zijn met mijn kleine avondje googlen. Het beeld wat ik krijg is dat Demmink beschermd wordt door krachten binnen het Justitiële apparaat in Nederland. En dat er wel héél véél verklaringen over hem zijn die wijzen naar hem als dader van seksueel geweld, waaronder een aantal onder ede, zodat de kans dat hij zich nooit schuldig zou hebben gemaakt aan misbruik van minderjarige jongens bijzonder klein is.

Mensen vragen altijd om bewijs. En dat is logisch, want je wil het niet op je geweten hebben dat je iemand ten onrechte beschuldigd. Maar seksueel geweld speelt zich bijna altijd af in een setting, op een plek, waar er geen getuigen zijn. En dan krijg je woord tegen woord.

Verder hebben mensen vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem. Helaas is dit niet altijd terecht. Blijkt.

Joris Demmink heeft zich schuldig gemaakt aan zeden delicten is mijn stellige overtuiging. En nee, direct bewijs lijkt er niet te zijn. In de zin van bijvoorbeeld een video opname van het seksuele geweld. Maar wel een stroom aan verklaringen die die kant op wijzen. Daarbij is onderzoek naar het misbruik waar hij van beschuldigd wordt aantoonbaar tegengewerkt. Waarom zouden al die mensen hun nek uitsteken en willens en wetens liegen om iemand ten onrechte van misbruik te beschuldigen?

Obed
13-10-2020

Berichten gemaakt 94

Eén gedachte over “Google Joris Demmink ::: bevindingen binnen een avond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven