Seksueel geweld en de jeugdzorg

In februari 2020 kondigde het kabinet een financiële regeling aan voor slachtoffers van (seksueel) geweld binnen de jeugdzorg tussen 1945 en 2020. In januari 2021 ging die regeling van start. Slachtoffers kunnen een aanvraag indienen bij het Schadefonds en kunnen zo een schadevergoeding ontvangen van €5000.

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding zijn er een aantal voorwaarden. Die staan vermeld op de website:
Aanvragers moeten binnen de genoemde periode

  • minderjarig zijn ten tijde van de opvang in een jeugdzorg instelling of pleeggezin
  • onder verantwoordelijkheid van de overheid vallen
  • bovenmatig geweld hebben meegemaakt

Nu blijkt dat er nóg een voorwaarde bestaat die niet genoemd wordt op de website, namelijk dat de pleger van het (seksuele) geweld) een lid van het pleeggezin was of een medewerker van een jeugdzorg instelling. In mijn ogen een bizarre voorwaarde.
Het slachtoffer viel ten tijde van het geweld immers onder verantwoordelijkheid van jeugdzorg en werd desondanks toch beschadigd.

Romy

Ik werd benaderd door Romy en zij vertelde me dat haar aanvraag werd afgewezen omdat ze niet voldoet aan de laatste voorwaarde, die overigens nergens op de betreffende website te vinden is. In het telefoongesprek wat ik met haar had vertelt ze ook over de gebrekkige communicatie naar slachtoffers en ze verteld over de manier waarop jeugzorg haar uit een prima thuissituatie haalde op basis van een onjuist verhaal dat niet door jeugdzorg werd geverifieerd.

Ik hoop dat deze blog en het verhaal en de oproep van Romy aan de politiek er toe bijdraagt dat de regeling wordt aangepast. €5000 is inderdaad een te laag bedrag voor het oplopen van ernstig trauma, zoals Romy ook terecht noemt in het gesprek. En vooral moet de genoemde aanvullende voorwaarde van tafel!

Luister hier naar het gesprek wat ik had met Romy.

Obed
14-10-2021

Berichten gemaakt 66

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven