Het verhaal van Melissa

 Seksueel misbruikt Mijn lichaam wil een verhaal vertellen
de cover van het boek van Melissa

Via de website bol.com kwam ik dit boek tegen. Geschreven door Melissa van der Meer. Het gaat over het misbruik wat ze als kind moest ondergaan. De dader was haar opa. Tijdens haar opleiding dans- en bewegingstherapeut wordt ze geconfronteerd met de gevolgen van het misbruik. “Het trauma zat nog vast in mijn lichaam.

Naast de opleiding werkt ze mee aan de televisieserie “Misbruikt” van BNNVARA waarin Geraldine Kemper met vier slachtoffers van seksueel misbruik een reis door het verleden maakt. Je kunt de aflevering via deze link bekijken, maar alleen als je een NPO plus abonnement hebt (die overigens nog geen 3 euro per maand kost). In de aflevering gaat Melissa de confrontatie met haar opa niet uit de weg. Zoals zoveel daders doen probeert de man het gebeuren te bagitalliseren. Hij lijkt zich amper te beseffen wat zijn daden met Melissa haar leven hebben gedaan.

Melissa van der Meer
Melissa van der Meer

Melissa beschrijft haar verwerkingsproces duidelijke en beeldend. Daarnaast doet ze meer algemene uitspraken over de gevolgen van misbruik. Ik denk dat veel overlevers van seksueel misbruik zich hierin zullen herkennen. Ik heb een paar van die teksten overgetypt uit haar boek: “Altijd alert zijn op je omgeving, alles in de gaten houden, plekken en situaties, waarbij de kans bestaat dat je het overzicht verliest, vermijden. Het is doodvermoeiend als je dagelijks op deze manier rondloopt. Toch is dat de werkelijkheid voor veel mensen die seksueel misbruikt zijn. Anderen zoeken hun bescherming in zo weinig mogelijk contact maken, zodat ze niet gezien worden. Zij blijven thuis zitten en vereenzamen liever dan het risico te nemen.
Mensen met een misbruikverleden ervaren vaak een gebrek aan zelfliefde en zachtheid naar zichzelf. Voor vrouwen is het dan moeilijk om de vrouwelijkheid te ervaren, te erkennen en te omarmen en mannen ervaren juist dat zij problemen hebben met hun mannelijkheid.
Verdriet, woede, alle negatieve emoties stopt een kind dat seksueel misbruikt wordt noodgedwongen weg. Hierdoor is voelen in de volwassenheid meestal niet een vanzelfsprekend. Je kunt emoties niet selectief uitzetten, dus ook positieve emoties ervaren ze niet of minder.

Het boek is een aanrader.

nog wat linkjes
> de website van Melissa’ haar praktijk als therapeute
> artikel over Melissa en haar boek in het AD
> RTL Nieuws over het programma Misbruikt

Obed
28-06-2020

Berichten gemaakt 94

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven